Publikujte knihu – ihned a zdarma
591 nových e-knih v nabídce
Výběr měny
fotka knihy
Počet slov: 24 150
Rok vydání: 2013
ISBN: 978-80-87848-29-6
Formáty: PDFePUBmobi
Cena: 180,00 Kč

Provazníková a Šotola o Sokolu

Obsahuje dvě práce. První jsou výňatky z knihy Marie Provazníkové „To byl Sokol“. Tuto knihu vydal Sokol Mnichov v r. 1989, ale u nás nevyšla. Druhou je magisterská práce Václava Šotoly „Zápasy a rozvoj ženského sokolského hnutí znázorněného životem Marie Provazníkové“. Tuto práci jsem na žádost přeložil z angličtiny, ale dosud u nás nevyšla. Jde tedy v obou případech o unikátní publikaci.

Václav Dostál

Narodil jsem se 21.12.1938 v Olomouci. Absolvoval jsem Průmyslovou školu strojnickou v Olomouci a Pedagogickou fakultu UP v Olomouci. V letech 1964 – 1967 jsem vyučoval na ZDŠ Troubelice a ZDŠ Šternberk, nám. gen. Svobody. Od r. 1967 do r. 1999 jsem učil po tři roky na OU Sigma Lutín a poté na SOU TO Olomouc, Kosinova 4. Nyní jsem v důchodu. Dne 9.11.1990 jsem poslal Slovenské technické univerzitě v Bratislavě (odkud jsem byl za totality z politických důvodů vyloučen) žádost o rehabilitaci. 4.7.1991 jsem byl slavnostně promován a získal titul inženýra honoris causa (Ing.h.c.). Ve svém volném čase pracuji v dobrovolné tělovýchově jako cvičitel a jsem členem Mužského pěveckého sboru Haná.
Proč si koupit tuto knihu ?
1: Nastoupily jsme ve spořádaném útvaru, když se rozzuřila prudká elektrická bouře a průtrž mračen, někde blízko šaten dokonce udeřil blesk. Náčelník viděl, že rozhodně nemůžeme cvičit, protože jsme pro stálé údery hromu a blesku ani hudbu neslyšely. Velel nám k rozchodu, my jsme však nerozuměly, nic jsme neslyšely a stály jsme jako skála. Musel tedy poslat cvičitele, aby nás přiměli k rozchodu.
Zatím obecenstvo na tribunách reagovalo méně statečně. Při prvních úderech hromu a proudech vody začali lidé vstávat a hrnout se k východům. Hrozila panika, v takovém množství velmi nebezpečná. Zabránil jí však příklad cvičenek, které stály bez hnutí. Velmi pěkně  to vylíčil francouzský žurnalista v reportáži, která se objevila později také v pražských novinách. Přiznal se, že měl také tisíc chutí utíkat, ale při pohledu na ta mladá, promočená děvčata stojící bez hnutí, se zastyděl a zůstal. A s ním rovněž zůstalo mnoho diváků, kteří po rozchodu cvičenek v klidu a pořádku hlediště vyprázdnili.
180,00 Kč
Cena je včetně dodacích nákladů a DPH 21%.

Recenze a hodnocení
Průměrné hodnocení
Hodnotili 0 uživatelé, 0 uživatelských recenzí
Lidé si také prohlíželi
Tvorba webových stránek - AiVision, s.r.o.